vineri, 28 iunie 2013

butelii incarcate necorespunzator

Inconştienţa ori dorinţa de a face ecomomie îi poa­te conduce pe oameni direct spre moarte. Mulţi îşi pun atît viaţa lor, cît şi pe a celor din jur într-un real peri­col, apelînd la practici ilegale. Fenomenul este încu­ra­jat de unii dintre proprietarii de staţii de distribuţie GPL, care permit încărcarea buteliilor de aragaz. Con­su­matorii adoptă această procedură, deoarece preţul umplerii unei butelii cu gaz pentru maşină este cu ju­mătate mai mic decît dacă ar face acelaşi lucru de la un distribuitor autorizat. Ba, mai mult, astfel, butelia poate fi supraîncărcată.
 Atît lucrătorii de pe platfor­me­le de alimentare, cît şi cei care aleg să-şi umple buteli­ile în acest mod riscă fie să se intoxice cu gazele scur­se, fie, cel mai grav, se poate ajunge la explozii devas­ta­toare.

Se bucură că plătesc jumătate din preţ

Legal, este interzisă umple­rea buteliilor de aragaz cu GPL. În practică însă, lucrurile stau mult diferit. În multe dintre staţiile GPL se oferă astfel de servicii.
 Ar­geşenii preferă să încarce bu­te­liile la staţiile GPL, deoarece pre­ţul este mai mic cu aproxi­ma­tiv 50%. Dau 39 lei pentru a um­ple o butelie de aragaz cu GPL, în loc de 67, cît costă să iei o alta încărcată corespunzător la schimb Inconştienţa şi dorinţa de a face economie sînt plătite mult prea scump, de multe ori cu viaţa.
 Şi de parcă nu ar fi su­fi­ci­ent, consumatorii cer adesea ca butelia să fie supraîncărcată. Re­­prezentanţii autorităţii care re­glementează funcţionarea a­cestor aparaturi, ISCIR, au afir­mat în repetate rînduri că astfel de practici sînt ilegale şi extrem de periculoase. În mod normal, bu­telia clasică de aragaz are 11 kg amestec de butan şi pro­pan, suficient cît să asigure o vapori­zare şi un consum eficiente. La su­praîncărcare se diminuează spa­ţiul de vaporizare, permiţînd ast­fel combustibilului să ajungă în stare lichidă la arzător, fapt ce ar putea declanşa o explozie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu